God påske, alt om påsken, påskefrokost og meget mere påske...


Påskeæg og gækkebreve

Flotte påskeægTraditionen med påskeæg rækker langt tilbage i tiden. Påskeægget forbindes med gækkebrevet, gækkebrevet har forbindelse helt tilbage til 1600-tallet hvor de såkaldte "bindebreve" fandtes.

Ideen var at kunne man ikke gætte afsenderen af gækkebrevet skulle man give en gave. Dette kunne være en lille fest, et kys eller netop et påskeæg. Brugen af påskeæg som gave når et gækkebrevs afsender ikke kunne gættes, kan stamme fra omkring 1870'erne, da man begyndte at udgive gækkebrevsvers hos boghandlere og papirhandlere. Så man kan sige at gækkebrevet blev kommercialiseret, i og med at man kunne købe gækkevers i butikker og at påskeægget blev knyttet til som gave hvis ikke afsenderen kunne gættes. Reglerne for hvordan man skulle bøde for et "ugættet" gækkebrev blev beskrevet således:

Små chokoladepåskeæg"Ifølge de gamle Regler for de, som ville sende Vintergiække, skal Afsenderen, dersom han inden Paaske bliver opdaget, yde Modtageren Tribut, der sædvanlig bestaar i Paaskeæg eller en Billet til Theatret."


Her finder du inspiration til gækkebrevet og gækkevers...


NY ORDLEG

Prøv den nye ordleg:
FIND BYNAVNET
- en sjov leg for alle i Påsken.


UGENS GÆKKEVERS:

Lille hvide vintergæk
din klokke for mig ringer
og tiden som er fløjet væk
en kærlig hilsen bringer

Se flere gækkevers her...